sobota, 2 maja 2015

Pyszne, proste słodkości

Hej,
dzisiaj napiszę parę prostych przepisów na słodkie słodkości ;p.

1. CZEKOLADOWE SALAMI


Bez obaw, to nie ma nic wspólnego z mięsem. Po prostu to taki jakby blok, który wygląda

 jak salami. Bardzo go lubię bo jest wręcz banalny w wykonaniu, a efektowny i pyszny :).


Składniki:
szklankę cukru pudru,
200 g herbatników
90 g stopionego masła,
3 żółtka,
4 łyżki gorzkiego kakao.
Przygotowanie:


Do miski wkładamy żółtka i wsypujemy cukier puder. Następnie dodajemy kakao i wlewamy
 rozpuszczone masło. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na gładką masę. W osobnej
 miseczce kruszmy na kawałki ciastka typu „Digestive”. Pokruszone kawałeczki ciastek 
wsypujemy do czekoladowej masy. Wszystko razem mieszamy dużą łyżką. Z masy 
formujemy podłużny kształt podobny do tego, jaki ma prawdziwe salami. Salami owijamy
 w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki.Tak wygląda salami po wyciągnięciu, już 
zamrożone.W salami wcieramy cukier puder – w ten sposób jeszcze bardziej upodobnimy
 je do oryginału. Czekoladowe salami układamy na drewnianej desce do krojenia. Kroimy je 
na plasterki i podajemy
2. DESER A'LA TIRAMISU
Pyszny owocowy deser dla każdego. Przepis nieco bardziej skomplikowany niż czekoladowe 
salami, ale nadal jestem przekonana, że przy odrobinie dobrej woli każdy da radę to zrobić.
Składniki:



  • 300 g mrożonych truskawek ( w sezonie świeżych owoców )
  • 200 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 150 g podłużnych biszkoptów
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru
  • ewentualnie 2-3 łyżki likieru truskawkowego lub innego alkoholu
  • Do dekoracji:
  • bita śmietana
  • rozpuszczona czekolada
  • perełki i posypka cukrowa


  • Treść przepisu:
    Truskawki rozmrozić i odsączyć na sicie. Odsączone truskawki zmiksować z łyżką cukru, na 

    gładki mus. Serek mascarpone ubić z cukrem pudrem. Następnie ubić schłodzoną śmietankę,
     dodać do mascarpone i delikatnie wymieszać.
    Sok powstały z odsączenia truskawek wymieszać z alkoholem ( nie koniecznie ).



    Przygotować pucharki lub kieliszki do deserów.

    Biszkopty maczać w soku truskawkowym, układać pierwszą warstwę deseru w pucharku 

    kieliszku. Na biszkopty wyłożyć mus truskawkowy, następnie krem mascarpone. Powtórzyć kolejną
     warstwę deseru w ten sam sposób.

    Deser truskawkowy, nasze a'la tiramisu, możemy dodatkowo udekorować bitą śmietaną, czekoladą i

     innymi dodatkami. Pamiętajcie tylko, żeby nie wylewać gorącej czekolady na bitą śmietanę. Poczekajcie
     aż czekolada nieco ostygnie.

    3. DESER JOGURTOWY
    Jest to deser, bardzo prosty. Amatorski lecz naprawdę dobry. Myślę, że zamiast knoppersa można by
     dodać owoce, zwykła granolę i byłoby też pyszne. :)
    Skład (na 1 porcję)

    2/3 szklanki granoli o smaku bananowo-czekoladowym
    1 batonik Knoppers
    200ml jogurtu naturalnego gęstego


    Zaczynamy.
    Do wysokiej szklanki wsypujemy naprzemiennie granolę i nakładamy

     na nią jogurt naturalny tak, aby powstały warstwy. Ostatnią warstwą
     powinna być granola, na wierzch której wsypujemy pokrojonego w 
    kostkę batonika Knoppers. Deser podajemy od razu (gdy postoi zbyt
     długo, płatki namiękną).
    4.  Deser kawowy na jogurcie
    Składniki:

    500g jogurtu naturalnego
    250ml kawy (u nas z 3 łyżeczek kawy rozpuszczalnej)
    cukier puder / miód /syrop klonowy
    ekstrakt waniliowy
    4 łyżeczki żelatyny + 5 łyżek zimnej wody + pół szklanki 

    gorącej wody



    Wykonanie:

    Zaparzamy kawę, słodzimy 2 łyżeczkami cukru i odstawiamy, 

    by ostygła. Żelatynę zalewamy 5 łyżkami zimnej wody, mieszamy
     i odstawiamy, by spęczniała. Gdy spęcznieje, dodajemy gorącej 
    wody i mieszamy, by żelatyna całkowicie się rozpuściła.

    Jogurt słodzimy 4 czubatymi łyżkami cukru pudru, dzielimy na dwie

     równe części: jedną zostawiamy naturalną, do drugiej dodajemy połowę
     szklanki kawy, następnie 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Ostudzoną
     żelatynę dzielimy następująco: do warstwy białej jogurtowej 5 łyżek, do 
    pozostałej połowy szklanki kawy 3 łyżki żelatyny, a do masy 
    jogurtowo-kawowej pozostałą żelatynę.

    Do pucharków wykładamy warstwę jogurtową i odstawiamy do lodówki, by stężała.

     Następnie, wykładamy warstwę kawową, znów odstawiamy do lodówki, a na koniec
     warstwę jogurtowo-kawową. Gdy deser całkowicie stężeje, możemy delektować się
     jego smakiem.
    5. LETNI KOKTAJL
    Prosty koktajl. Proporcje według uznania.
    Składniki:
    banan
    truskawki mrożone
    mleko migdałowe
    i płatki jaglane
    Wszystko zmiksować i gotowe!

    To by było na tyle. Mam nadzieję, że pomogłam wam trochę w przyrządzeniu
      dobrego deseru.
    Do zobaczenia!

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz