dzisiaj napiszę parę prostych przepisów na słodkie słodkości ;p.
1. CZEKOLADOWE SALAMI
Bez obaw, to nie ma nic wspólnego z mięsem. Po prostu to taki jakby blok, który wygląda
jak salami. Bardzo go lubię bo jest wręcz banalny w wykonaniu, a efektowny i pyszny :).
Składniki:
szklankę cukru pudru,
200 g herbatników
90 g stopionego masła,
3 żółtka,
4 łyżki gorzkiego kakao.
szklankę cukru pudru,
200 g herbatników
90 g stopionego masła,
3 żółtka,
4 łyżki gorzkiego kakao.
Przygotowanie:
Do miski wkładamy żółtka i wsypujemy cukier puder. Następnie dodajemy kakao i wlewamy
rozpuszczone masło. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na gładką masę. W osobnej
miseczce kruszmy na kawałki ciastka typu „Digestive”. Pokruszone kawałeczki ciastek
wsypujemy do czekoladowej masy. Wszystko razem mieszamy dużą łyżką. Z masy
formujemy podłużny kształt podobny do tego, jaki ma prawdziwe salami. Salami owijamy
w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki.Tak wygląda salami po wyciągnięciu, już
zamrożone.W salami wcieramy cukier puder – w ten sposób jeszcze bardziej upodobnimy
je do oryginału. Czekoladowe salami układamy na drewnianej desce do krojenia. Kroimy je
na plasterki i podajemy
rozpuszczone masło. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na gładką masę. W osobnej
miseczce kruszmy na kawałki ciastka typu „Digestive”. Pokruszone kawałeczki ciastek
wsypujemy do czekoladowej masy. Wszystko razem mieszamy dużą łyżką. Z masy
formujemy podłużny kształt podobny do tego, jaki ma prawdziwe salami. Salami owijamy
w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki.Tak wygląda salami po wyciągnięciu, już
zamrożone.W salami wcieramy cukier puder – w ten sposób jeszcze bardziej upodobnimy
je do oryginału. Czekoladowe salami układamy na drewnianej desce do krojenia. Kroimy je
na plasterki i podajemy
2. DESER A'LA TIRAMISU
Pyszny owocowy deser dla każdego. Przepis nieco bardziej skomplikowany niż czekoladowe
salami, ale nadal jestem przekonana, że przy odrobinie dobrej woli każdy da radę to zrobić.
salami, ale nadal jestem przekonana, że przy odrobinie dobrej woli każdy da radę to zrobić.
Składniki:
Treść przepisu:
Truskawki rozmrozić i odsączyć na sicie. Odsączone truskawki zmiksować z łyżką cukru, na
gładki mus. Serek mascarpone ubić z cukrem pudrem. Następnie ubić schłodzoną śmietankę,
dodać do mascarpone i delikatnie wymieszać.
Sok powstały z odsączenia truskawek wymieszać z alkoholem ( nie koniecznie ).
Przygotować pucharki lub kieliszki do deserów.
Biszkopty maczać w soku truskawkowym, układać pierwszą warstwę deseru w pucharku
kieliszku. Na biszkopty wyłożyć mus truskawkowy, następnie krem mascarpone. Powtórzyć kolejną
warstwę deseru w ten sam sposób.
Deser truskawkowy, nasze a'la tiramisu, możemy dodatkowo udekorować bitą śmietaną, czekoladą i
innymi dodatkami. Pamiętajcie tylko, żeby nie wylewać gorącej czekolady na bitą śmietanę. Poczekajcie
aż czekolada nieco ostygnie.
3. DESER JOGURTOWY
Jest to deser, bardzo prosty. Amatorski lecz naprawdę dobry. Myślę, że zamiast knoppersa można by
dodać owoce, zwykła granolę i byłoby też pyszne. :)
dodać owoce, zwykła granolę i byłoby też pyszne. :)
Skład (na 1 porcję)
2/3 szklanki granoli o smaku bananowo-czekoladowym
1 batonik Knoppers
200ml jogurtu naturalnego gęstego
Zaczynamy.
Do wysokiej szklanki wsypujemy naprzemiennie granolę i nakładamy
na nią jogurt naturalny tak, aby powstały warstwy. Ostatnią warstwą
powinna być granola, na wierzch której wsypujemy pokrojonego w
kostkę batonika Knoppers. Deser podajemy od razu (gdy postoi zbyt
długo, płatki namiękną).
2/3 szklanki granoli o smaku bananowo-czekoladowym
1 batonik Knoppers
200ml jogurtu naturalnego gęstego
Zaczynamy.
Do wysokiej szklanki wsypujemy naprzemiennie granolę i nakładamy
na nią jogurt naturalny tak, aby powstały warstwy. Ostatnią warstwą
powinna być granola, na wierzch której wsypujemy pokrojonego w
kostkę batonika Knoppers. Deser podajemy od razu (gdy postoi zbyt
długo, płatki namiękną).
4. Deser kawowy na jogurcie
Składniki:
500g jogurtu naturalnego
250ml kawy (u nas z 3 łyżeczek kawy rozpuszczalnej)
cukier puder / miód /syrop klonowy
ekstrakt waniliowy
4 łyżeczki żelatyny + 5 łyżek zimnej wody + pół szklanki
gorącej wody
Wykonanie:
Zaparzamy kawę, słodzimy 2 łyżeczkami cukru i odstawiamy,
by ostygła. Żelatynę zalewamy 5 łyżkami zimnej wody, mieszamy
i odstawiamy, by spęczniała. Gdy spęcznieje, dodajemy gorącej
wody i mieszamy, by żelatyna całkowicie się rozpuściła.
Jogurt słodzimy 4 czubatymi łyżkami cukru pudru, dzielimy na dwie
równe części: jedną zostawiamy naturalną, do drugiej dodajemy połowę
szklanki kawy, następnie 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Ostudzoną
żelatynę dzielimy następująco: do warstwy białej jogurtowej 5 łyżek, do
pozostałej połowy szklanki kawy 3 łyżki żelatyny, a do masy
jogurtowo-kawowej pozostałą żelatynę.
Do pucharków wykładamy warstwę jogurtową i odstawiamy do lodówki, by stężała.
Następnie, wykładamy warstwę kawową, znów odstawiamy do lodówki, a na koniec
warstwę jogurtowo-kawową. Gdy deser całkowicie stężeje, możemy delektować się
jego smakiem.
500g jogurtu naturalnego
250ml kawy (u nas z 3 łyżeczek kawy rozpuszczalnej)
cukier puder / miód /syrop klonowy
ekstrakt waniliowy
4 łyżeczki żelatyny + 5 łyżek zimnej wody + pół szklanki
gorącej wody
Wykonanie:
Zaparzamy kawę, słodzimy 2 łyżeczkami cukru i odstawiamy,
by ostygła. Żelatynę zalewamy 5 łyżkami zimnej wody, mieszamy
i odstawiamy, by spęczniała. Gdy spęcznieje, dodajemy gorącej
wody i mieszamy, by żelatyna całkowicie się rozpuściła.
Jogurt słodzimy 4 czubatymi łyżkami cukru pudru, dzielimy na dwie
równe części: jedną zostawiamy naturalną, do drugiej dodajemy połowę
szklanki kawy, następnie 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Ostudzoną
żelatynę dzielimy następująco: do warstwy białej jogurtowej 5 łyżek, do
pozostałej połowy szklanki kawy 3 łyżki żelatyny, a do masy
jogurtowo-kawowej pozostałą żelatynę.
Do pucharków wykładamy warstwę jogurtową i odstawiamy do lodówki, by stężała.
Następnie, wykładamy warstwę kawową, znów odstawiamy do lodówki, a na koniec
warstwę jogurtowo-kawową. Gdy deser całkowicie stężeje, możemy delektować się
jego smakiem.
5. LETNI KOKTAJL
Prosty koktajl. Proporcje według uznania.
Składniki:
banan
truskawki mrożone
mleko migdałowe
i płatki jaglane
truskawki mrożone
mleko migdałowe
i płatki jaglane
Wszystko zmiksować i gotowe!
To by było na tyle. Mam nadzieję, że pomogłam wam trochę w przyrządzeniu
dobrego deseru.
dobrego deseru.
Do zobaczenia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz